Előkészítési idő: 20 perc
Főzési idő: 40 perc
Adag: 4-6 fő
Hozzávalók:
- 3 nagyobb póréhagyma
- 2 evőkanálnyi vaj
- 1 liter csirke leves alap (vagy zöldségleves alap vagy keverve a kettő. Én leveskockát használtam. Itt lehet kapni csak a leves alapokat, ezért írom. Lehet otthon is van már csak a lé, de én sosem láttam.)
- 1 kg burgonya (1 centis kockákra vágva-apróra)
- 1 1/2 teáskanál só plusz ízlés szerint mehet több is
- csipet majoranna
- 1-2 friss kakukkfű ág vagy 1/2 teáskanál szárított kakukkfű
- 1 babérlevél
- 60 ml (1/4 cup) aprított friss petrezselyem levél
- pár csepp Tabasco szósz vagy más piros chili szósz
- fehér vagy fekete bors ízlés szerint
Ha gluténmentesen főzöd, figyelj arra, hogy a leves alapok gluténmentesek legyenek.
1. Tisztítsd meg a póréhagymát. Csak a fehér részt használd fel. A zöldet tedd félre későbbi felhasználásra a hűtőbe. Én salátához zöldhagyma helyett szoktam pl felhasználni. A leveshez a fehér részt -és majd később a zöld részt is- jól tisztísd meg, mert 1-2 réteg földes szokott lenni belülről is. Én általában a fehér részt hosszában félbe vágom és úgy tisztítom meg, néha a rétegeket kézzel szétszedve, hogy a sáros részt lemossam könnyen. Aztán jöhet a felaprítás.
Én mindig előre elkészítek mindent, így a krumplit is meghámozom, tisztítom, és felaprítom, és míg várakozik, ezt vízben állva teszi, mert hamar megbarnul önmagában állva. De lehet ezt megcsinálni, miközben a póráhagyma párolódik. Ki hogy szokta.
2. A vajat megolvasztom abban a lábasban, amiben a levest főzni fogom, hozzá adom a felaprított póráhagymát, jól megkeverem, hogy az összes póréhagyma átszellemülljön a megolvasztott vajtól :) Alacsony hőfokon 10 percig főzöm-párolom vagy amíg a póréhagyma meg nem puhul. De NE legyen barna, erre figyelni kell.
3. Amikor ez megvan, hozzá lehet adni: a leves alapot (én általában csak felöntöm vízzel és bele a leves kockát = 1 literhez 2 db leveskocka vagy ízlés szerint mehet több is), felkockázott kurmplit, babérlevelet, majorannát, kakukkfüvet és a sót. Lehet a hőfokot felvenni magasabbra, kevergetni és főzni kb 20 percig vagy míg ugye a krumpli meg nem fől.
4. Félrehúzod, a babérlevelet és a kakukkfű ágakat (ha azt használtál) kiveszed . Botmixerrel (én avval) összeturmixolom. A recept szerint, a leves felét turmixolod, ha darabosra akarod. Én ezt úgy oldom meg, hogy nem folyamatosan turmixolom, hanem csak nyomogatom a gombot, és így fele krumpli össze turmixolódik a maradék meg marad nagyobb. Ha krémesre szeretnéd, akkor az egészet turmixolod, nem kell felezgetni.
Hozzá adod a petrezselyem levelet (én már adtam hozzá turmixolás előtt is...), néhány csepp Tabasco-, vagy bármilyen piros chili szósz, frissen őrölt bors (vagy ami van bors otthon őrölt), só éppen, ha kóstolás után még igényel. A burgonya felszívja a sót, szóval érdemes kóstolni és esetleg utána sózni. Picit még visszateszed "tűzre" és főzöd egy-két percig.
Hozzá adod a petrezselyem levelet (én már adtam hozzá turmixolás előtt is...), néhány csepp Tabasco-, vagy bármilyen piros chili szósz, frissen őrölt bors (vagy ami van bors otthon őrölt), só éppen, ha kóstolás után még igényel. A burgonya felszívja a sót, szóval érdemes kóstolni és esetleg utána sózni. Picit még visszateszed "tűzre" és főzöd egy-két percig.
Ízlés szerint mehet bele tálaláskor 1-2 kanál tejföl, de anélkül is nagyon finom.
a kész leves :) nyami finom |
Energia: 268
Össz. zsír: 0.975 gramm
Koleszterin: 0 mg
Össz szénhidrát: 60.75 gramm
Cukor: 4.87 gramm
Fehérje: 16.73 gramm
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése