Végre itt is jó idő van, bár ahogy anyukám mesélte, otthon most nincs, hideg van, és még kesztyűt is húzott :) De itt, itt a tavasz, tartósan 15-20 fokok, napsütés, nyílnak a virágok, csicseregnek a madarak. Ami azt is jelenti, hogy elkezdődött a szabadtéri sütés-főzés időszaka. Imádom.
Mint ahogy páran már tudjátok, mi egy 1 emeletes bérházban lakunk. Kis lakóközösség, 22 lakással. A ház végében van egy egészen kellemes méretű kert...hátsó udvar. A kert végében van egy óriási eperfa, egy kisebb fa pad, amit Kázmér csinált!!!! és egy barbecue. Ez az egyik lakóé, pontosabban a szülei vettek egy újabbat, és Ő ide hozta, ami azt jelenti, bárki használhatja. Van egy kisebb gázpalack, mert gázzal működik, és mivel általában összesen hárman használjuk lakók, ezért mi hárman szoktuk közösen venni a gázt.
Gyerekes hétvége van, itt vannak a fiúk. Ők is imádják a szabadban sütés-főzést, így a pénteki vacsora a házi hamburger volt, saját készítésű hamburger hússal, aminek itt a receptje. Ja...és ez Kázmér specialitása, Ő a hamburger hús készítés mestere ;)
A recept szerint ez a "legjobb hamburger recept"
Alap hozzávalók:
Bármely mennyiségű darált marhahús. 4 főre (2 gyerek-2 felnőtt) használtunk 450 grammot.
Bármely mennyiségű darált marhahús. 4 főre (2 gyerek-2 felnőtt) használtunk 450 grammot.
1-2 tojás (Kázmér eddig egy tojással csinálta, újabban kettővel, elbírja a 2 tojást)
Prézli
Továbbá még lehet:
Továbbá még lehet:
Worcestershire szósz
Tabasco szósz
ízlés szerinti fűszerek: só, bors, paprika, zöldfűszerek (pl majoranna)
Elkészítés:
Add a tojást a húshoz, kézzel (vagy ahogy akarod) jól gyúrd (keverd) össze. Persze tiszta kézzel, ezt mondanom sem kell :) Utána add hozzá az összes hozzávalót (fűszereket, szószokat, amit akarsz) és megint jól gyúrd össze.
A húst terítsd szét laposra amennyire tudod abban a tálban, amiben eddig keverted, és szórd tele prézlivel. A prézli mennyisége függ a hozzá adott folyékony hozzávalóktól, mint pl tojás, szószok. Azaz minnél több van a húsban, annál több prézlit használj. Sosem csináltam, de Kázmér azt mondja, "érzésre" :) haha, mint ahogy, mi nők főzünk. Érzésre :) Szóval lehet szerintem nyugodtan beteríteni. A miénk így nézett ki:
A húst egy nagyobb vágódeszkán négyzet alakúra formáztuk és 4 részre vágtuk, majd egyesével hamburger formára lapítottuk. Nagyobb lett nyersen, mint maga a zsemle, nagyobbra is kell lapogatni, mert sütéskor úgy is megy össze picit, és mire ehető állapotúra sül, addigra pont akkora lesz, mint maga a hamburger zsömle.
A kész hamburger húsokat kettesével tettük sütőpapírra, majd ezeket egymásra, és már mehetünk is ki sütni.
A zsömlét készen vettük, hamburger zsömle pontosan, nem a normális zsömle. Hogy miben különbözik nem tudom, de kinézetre más :) Biztos belsőleg is :) A zsömléket is megpirítottuk a húsok után kicsit, mindkét oldalukat.
A hús sütése: Először nagy lángon másfél percig oldalanként meg kell sütni (sear them)...nem szószerint égeted, de keményre sütöd picit a külsejét, mert ezzel a folyékony részt "bezárod" belülre. Ha ez megvan, utána megint oldalanként 5-6 percig közepes lángon megsütöd lassan. A két sütés között a húsokat elfordítod, hogy a rács mintája úgy süljön bele, mire a húsok kész vannak, kereszt mintásak. Ezt megcsinálod természetesen mindkét oldallal.
Mi tettünk még a zsömlébe:
1 szelet paradicsom
1 szelet lila hagyma
1 saláta levél
mustár
ketchup
Bár most én nem ettem zsömlét, mert elkezdtem a testem átalakítását :) Így a relish is kimaradt és mustár meg ketchup. Ettem a húst sok-sok salátával.
ahogy én ettem, így is nagyon finom, mert a hús a lényeg |
szép ugye :) és finom is :) nem száraz, zamatos :) |
Jó étvágyat kívánok mindenkinek!
L
Tápérték hamburgerenként:
Kalória érték: 568.25 kcal
Össz. zsír: 27.175 g
Össz. szénhidrát: 38.45 g
Cukrok: 2.75 g
Koleszterin: 192 mg
Fehérje: 39.77 g
+ egyénileg hozzá adott ketchup, mustár stb.
Zsömle tápérték (D'Italiano Brizzolio Soft rolls):
Kalória érték: 190
Zsír: 3.5 gramm
Koleszterin: 0 mg
Szénhidrát: 33 g
Cukrok: 2 g
Fehérje: 7 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése